Naamloos-2

Lottum viert 100 jaar rozen

Heeft u een vraag over het Feest van de Roos of Rozendorp Lottum, hieronder vindt u het antwoord op de veelgestelde vragen.
Hieronder staan onze antwoorden op vragen die wij vaak krijgen. Misschien bent u daarmee al goed geholpen. Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen, als iets toch nog onduidelijk is. Vult u het contactformulier online in, dan ontvangt u binnen enkele dagen per mail een reactie van ons.

Een relatief kleinschalig regionaal evenement waarmee we vieren dat 100 jaar geleden het eerste rozenfeest in Lottum gehouden werd.

Het Feest van de Roos begint op vrijdagavond 12 augustus 2022 om 19.00 uur en duurt tot en met zondag 14 augustus 2022.

Zie programma

Vrijdag 19.00 – 01.00 uur

Zaterdag 10.00 – 02.00 uur

Zondag 10.00 – 01.00 uur

Er zijn verschillende decoratieve objecten gecreëerd door gerenommeerde decorateurs te zien, er is een decoratie wedstrijd, er zijn een aantal traditionele rozen mozaïeken, er zijn kinderactiviteiten en bepaalde demonstraties van beroepen, er wordt voor entertainment gezorgd en natuurlijk zijn er de hele dag hapjes en drankjes verkrijgbaar.

Omdat het 100 jaar geleden is dat de eerste rozenfeesten in Lottum gehouden werden.

De activiteiten vinden plaats in De Rozenhof in hartje Lottum en het rondom liggende terrein.

Het evenement is vooral gericht op Lottum, gemeente Horst aan de Maas, omliggende gemeenten, inclusief alle vakantieparken, en de regio. Uiteraard zijn alle rozenliefhebbers uitgenodigd.

We willen het evenement niet te groot maken. 6.000 mensen verdeeld over drie dagen maakt het organisatorisch en financieel haalbaar.

De Rozenhof wordt jaarlijks door ca 15.000 mensen bezocht waaronder ook veel Duitse en Belgische rozenliefhebbers. Het nieuwe evenement is vooral gericht op regionaal publiek, maar uiteraard zijn Belgische en Duitse gasten ook meer dan welkom.

We organiseren het nu eenmalig, maar kunnen uiteraard niet in de toekomst kijken.

Het Feest van de Roos 2022 wordt gefinancierd door entreegelden, opbrengsten horeca en sponsoren. De begroting streeft een volledig kostendekkende begroting na.

Toen na het laatste Rozenfestival in 2018 besloten werd om geen nieuwe editie te organiseren, is het geld dat beschikbaar was aan de kant gezet voor nieuwe initiatieven. Met dat geld wordt het financiële risico afgedekt.

De toegangsprijzen zijn € 10,00/dag. Passe-partouts voor alle drie dagen kosten € 20,00. Alle tickets worden elektronisch per voorverkoop verkocht via de website van veiligreserveren. Daar vindt u ook verdere details. Afhankelijk van de boeking worden er nog transactie kosten van maximaal € 1,00 gerekend.

Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Het evenement is sowieso een heel stuk kleiner en compacter. Dus op dat vlak is het niet te vergelijken. Maar uiteraard promoten we ook de roos, is het evenement op een plek waar ook het oude rozenfestival gehouden werd en zijn er rozenmozaïeken en bloemstukken te zien. Dus er zijn gelijkenissen, maar wel van een totaal andere schaal. De organisatie streeft wel een hoogwaardig niveau van decoraties na, vergelijkbaar met het niveau van het Rozenfestival en een divers aanbod van activiteiten, bezienswaardigheden, entertainment en horeca. Als zodanig is het Feest van de Roos een volgende evolutie van het Rozenfestival. Kleinschaliger om de organisatie en risico’s behapbaar te houden voor vrijwilligers en het dorp Lottum, hoogwaardig en meer focus op de Regio.

Omdat de ervaringen uit het verleden leren dat dit een geschikt weekend is: Na de drukke periode voor de rozenteelt, in de tweede bloeiperiode van de rozen, in de zomervakantie.

Ja, er wordt een team met bloemisten samengesteld die allerlei bloemstukken gaan maken. Velen van hun hebben in het verleden ook hun medewerking verleend aan het Rozenfestival.

Ja, verenigingen kunnen ook een bijdrage leveren aan de traditionele rozenmozaïeken. Er zijn daarvoor plekken gereserveerd. Zij krijgen daarbij ook ondersteuning.

Nee, de kerk is geen onderdeel van het evenemententerrein.

Er zijn diverse eet- en drinkgelegenheden op het terrein.

Wij maken het muziekprogramma op een later moment bekend. Zie de website voor details over het laatste programma.

Er ligt een grote parkeerplaats bij de kruising Veerweg / Opperdonk Veldweg. Ook kan er aan de randen van het dorp geparkeerd worden. Op de belangrijkste toevoerwegen dicht bij de Rozenhof en parkeerplaats geldt een parkeerverbod.

Er zijn op de parkeerplaats bij de kruising Veerweg / Opperdonk Veldweg plekken voor mindervaliden en invaliden, zo dicht mogelijk bij de entree aan de Veerweg. 

Nee, er worden vanuit de organisatie van het Feest van de Roos geen rolstoelen uitgeleend.

Ja, op het terrein zijn aangelijnde honden welkom.

Nee, fietsen zijn op het terrein niet toegestaan. Bij de entree of parkeerplaats is voldoende parkeergelegenheid voor fietsers.

We hebben al een team aan enthousiaste vrijwilligers en verwachten dat dit team gaat groeien nu we de plannen gepresenteerd hebben en er meer communicatie en promotie plaatsvindt. De omvang ten opzichte van het Rozenfestival is een stuk kleiner, dus hebben we ook minder mensen nodig.

Het Feest van de Roos vindt enkel plaats op het terrein van de Rozenhof. Het centrum van Lottum is dan ook gewoon bereikbaar voor verkeer. Een aantal toevoerwegen dicht bij het Rozenhof kennen wel een parkeerverbod langs de weg.

Op www.9292.nl kunt u eenvoudig opzoeken hoe u met het openbaar vervoer naar Lottum kunt reizen.

De Rozenhof is voorafgaand en tijdens het Feest van de Roos niet toegangkelijk voor bezoekers. Telefonisch kunt u natuurlijk wel contact opnemen. Tijdens het Feest van de Roos vormt de rozentuin een integraal onderdeel van het terrein.

Jan Keltjens, Mieke Hoogveld, Ria Nijssen, Hilda Cuijpers, Jan Thielen, Myrthe Hulsebosch, Jeroen Thijssen, Ingrid Loonen, Remon Stroeken en Silke van Deelen.

Ja, er zijn altijd vrijwilligers nodig. Als mensen zich in willen zetten voor het evenement kunnen ze zich melden.

Sponsoren zijn van essentieel belang om het Feest van de Roos te kunnen organiseren. Voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in sponsoring , zijn er interessante sponsorpakketten samengesteld. Deze zijn op te vragen via

We houden de regels uiteraard in de gaten, maar ons evenement is pas in augustus. Dus het is nog koffiedik kijken wat dan wel of niet kan. Uiteraard zullen alle geldende regels gehandhaafd worden om de veiligheid zo hoog mogelijk te houden.